Průvodce moderní architekturou - Česká Republika









Architekt
LABOR 13; Pražák, Albert; Vomastek, Martin; Bardoděj, Jiří

Dokončení stavby
2014



Rodinný dům
Pod Strání, Chomutov, Česká republika | mapa


Významnou roli v návrhu rodinného domu v Chomutově hraje geografická poloha pozemku, která díky svému svažitému terénu na samém okraji města poskytuje neopakovatelný pohled přes městskou krajinu a jižní orientace svahu pozemku. Po zvážení těchto okolností a jejich benefitů navrhli architekti dům, který z nich přímo vychází, přijímá je a dále rozvíjí.

Geometricky jednoduchou jednopodlažní stavbu obdélníkového půdorysu umístili architekti na severní hranu parcely. Účel je jasný: maximálně uvolnit nezastavěnou část pozemku pro velkou zahradu a podpořit nabízející se možnost výhledu. Návrh odráží i požadavek investora, jenž si přál prostornou garáž, kterou tedy architekti zapustili do terénu pod obytnou část domu. Celkové působení hmoty domu výrazně umocňuje velkoryse pojaté betonové schodiště, jenž vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby, odkud pokračuje ve své odlehčené variaci na pobytovou terasu, ze které se vchází do domu.

Jasná čitelnost vnějšího tvaru budovy se propisuje i do logického uspořádání pokojů, které jsou řazeny podélně vedle sebe a jejichž jednu stěnu vždy tvoří kompletně prosklené průčelí. Rodinný dům může být v tomto případě připodobněn výhledové plošině, jež vnáší do každé místnosti část své funkce. Z této pozice zabírá nejvýhodnější polohu hlavní a největší místnost obývacího pokoje spojeného s kuchyní, jíž přísluší největší možnost výhledu. Kvůli poměrně hlubokému zapuštění interiérů do vnitřní dispozice domu byl nad tuto obývací místnost nadstaven světlík, který zvětšuje výšku stropu a stává se tak dalším zdrojem slunečního světla. Prostor mezi obývákem a kuchyní člení pouze nízká soustava skříní ve tvaru písmena L, jejíž delší část vybíhá od rohového krbu podél stěny s televizí ke kuchyňskému pultu, kde vytváří jednoduchou lavici pro posezení při vaření. Tvar i materiál pultu s žulovou deskou přebírá také kuchyňská linka. Veškeré další kuchyňské spotřebiče a úložné prostory jsou skryty v materiálově neutrální stěně bílé barvy. Vizuálně nejlákavějším objektem prostoru se ovšem stávají svítidla designéra Ingo Maurera s plátkovým zlatem, jejichž sytě červené závěsy vytvářejí další velmi zajímavý detail v jasné barevné souhře se subtilní konstrukcí konferenčních stolů. Ze způsobu umístění pokojů na jižní straně domu vyplývá i vnitřní komunikace, kterou tvoří jediná úzká chodba s důmyslným řešením obkladů. Jedna strana chodby slouží vestavěným úložným prostorům a přístupu do menší koupelny se sprchou, v druhé stěně jsou pak integrovány dveře do dalších obytných místností a její obkladový materiál zároveň vbíhá i do těchto pokojů, kde z druhé strany stěny vytváří skříně – tím se ztrácí dojem uživatelsky nepotřebné nosné stěny. Co do rozměrů a zařízení odpovídá dětský pokoj pracovně, velkorysejší prostor pak nabízí ložnice manželů, jejíž dvě stěny představují rozměrné tabule skla průčelí. Ložnice sdílí s druhou, větší koupelnou jakousi „soukromou“ terasu, jež pokračuje úzkým pruhem podél pracovny a dětského pokoje v rozlehlou, hlavní pobytovou terasu, která dále přechází ve venkovní bazén. Zasunutí koupelny s vanou za hranu obytných pokojů poskytuje potřebné soukromí a současně nebrání pro dům důležitému výhledu. Neutrální vzhled betonové stěrky zde kontrastuje s růžovým sklem výrazné barvy.

Vizuálním záměrem architektů bylo vytvoření jednotného prostorového dojmu v interiéru, čehož dosáhli pomocí několika sjednocujících prvků. Jedním z nich se stává jednotná podlaha ve všech vnitřních prostorách domu v provedení materiálově nerušivé kamenné dlažby. Výrazný detail kruhových světlíků ve hmotě domu, které ji rozčleňují a prosvětlují prostor terasy, se dále opakuje a propisuje i do dispozic domu v podobě velkých, rovněž kruhových lustrů. Stropní světlíky nad pobytovou terasou, vytvářející přes den zajímavou hru světel, jsou zároveň zasklené a podsvícené LED pásky pro večerní posezení. Jako jiný sjednocující prvek pak může působit i častý kontrast barevných ploch a doplňků na jinak neutrálním pozadí.

Zdroj: autorská zpráva architektonického atelieru
Fotografie: archiv architektonického atelieru


























NOVÉ ZPRÁVY

Galerie Jaroslava Frágnera v Praze Aktuálně: červen - září 2017 Landscape festival Plzen 2017

Zdeněk Lukeš Pocta mužům, kteří snili

Nábytek Jespen
Moderní nábytek světových výrobců získáte nyní se slevou až 70%!

Přidejte reklamu či zprávu ZDARMA


ONLINE KNIHOVNA


Architect 5/2016 Aktuální číslo časopisu Amerického institutu architektů představuje novinky architektury v USA.
čtěte online

Canadian Architect 5/2017 Aktuální číslo měsíčníku seznamujícího s novinkami v kanadské architektuře.
čtěte online

Další novinky v knihovně



NÁVŠTĚVNOST

Dnes: 286
Za měsíc: 27437


Návštěv dnes: 894877876


Jakékoli případné dotazy Vám rádi kdykoli zodpovíme na našem tel.čísle 399 499 089 nebo mailem.
Těšíme se na Vaše podněty a připomínky.
Pro pravidelné informace o novinkách si objednejte náš newsletter.
Copyright: Archindex 2008-2017