Průvodce moderní architekturou - Česká Republika









Architekt
4A architekti


Zastavěná plocha
900 m2

Užitná plocha
11355 m2

Obestavěný prostor
40170 m3

Dokončení stavby
2004



Rekonstrukce a dostavba BCB Pilsen
Anglické nábřeží 1, Plzeň, Česká republika | mapa


Přestavba budovy postavené v sedmdesátých letech 20. století podle návrhu architekta Jana Zikmunda jako hlavní sídlo firmy Hutní Projekt Plzeň. Původní fasáda byla nahrazena celoproskleným rastrovaným obvodovým plášťěm umožňujícím působivé výhledy do atraktivního okolí. Přestavbou prošly všechny vnitřní prostory budovy. Nově byly také upraveny vstupní části budovy - recepce, kavárna a obchodní prostory, které jsou nyní volně přístupné veřejnosti.

Budova byla postavena v sedmdesátých letech minulého století jako hlavní sídlo firmy Hutní Projekt Plzeň. V době zahájení projektu v roce 2002 byla budova již několik let téměř prázdná a ve velmi špatném technickém a provozním stavu. Původní dokumentace byla zničena záplavami v roce 2001. Zadáním nového investora bylo přestavět objekt na moderní kancelářskou budovu s vysokým standardem technologického a bezpečnostního vybavení. Po odstrojení veškerých zastaralých konstrukcí a instalací zbyl pouze čistý nosný ocelový skelet, který musel být ochráněn novým požárním sádrokartonovým obkladem. Změna fasádního pláště korespondovala s unikátní polohou výškové budovy v centru města s možností panoramatických výhledů prakticky ze všech kanceláří. Původní systém s neprůhlednými parapetními a nadokenními pásy nahrazujeme subtilní celoprosklenou rastrovou konstrukcí. Venkovní solární ochranu tvoří automatické lamelové žaluzie po celé ploše prosklené fasády. Patra jsou organizována kolem nového centrálního vertikálního komunikačního jádra se společným sociálním zázemím. Původní chodbový systém nahrazujeme otevřenou dispozicí, s tím že jsou šikmé zavětrovací konstrukce ocelového skeletu přiznané ve volném kancelářském prostoru. Obdobnou prostorovou transformací prošla i vstupní partie. Nový parter s recepcí, kavárnou a obchodními plochami je v maximální míře přístupný z veřejného prostoru po velkorysém schodišti. V kontrastu s ortogonální geometrií celé budovy je ve vstupní hale umístěn žlutý recepční modul vyrobený ze staré železniční silážní nádoby. Venkovní schodiště je navrženo jako součást ustoupené podnože, která vyrůstá z nově koncipovaných zpevněných ploch. Tímto otevřením parteru a výraznou grafikou zpevněných ploch se budova stává integrální součástí městského prostoru.

Jan Schindler

Zdroj: autorská zpráva architektonického atelieru
Fotografie: Adam Mork, archiv architektonického atelieru

























NOVÉ ZPRÁVY

Galerie Jaroslava Frágnera v Praze Aktuálně: 19. 6. 2020 - 30. 9. 2020 Landscape festival Žižkov 2020: Letní krajinářský festival

Zdeněk Lukeš Osvald Polívka: Mistr pražské secese

Nábytek Jespen
Moderní nábytek světových výrobců získáte nyní se slevou až 70%!

Přidejte reklamu či zprávu ZDARMA


ONLINE KNIHOVNA


Architect 6/2020 Aktuální číslo časopisu Amerického institutu architektů představuje novinky architektury v USA.
čtěte online

Canadian Architect 6/2020 Aktuální číslo měsíčníku seznamujícího s novinkami v kanadské architektuře.
čtěte online

Další novinky v knihovně



NÁVŠTĚVNOST

Dnes: 240
Za měsíc: 27391


Návštěv dnes: 1769057464


Jakékoli případné dotazy Vám rádi kdykoli zodpovíme na našem tel.čísle 399 499 089 nebo mailem.
Těšíme se na Vaše podněty a připomínky.
Pro pravidelné informace o novinkách si objednejte náš newsletter.
Copyright: Archindex 2008-2017