Průvodce moderní architekturou - Česká Republika









Architekt
studio AEIOU

Zahájení stavby
2013

Dokončení stavby
2014



Rekonstrukce rodinného domu Lerchova
Lerchova 323/33, Brno, Česká republika | mapa


Cílem rekonstrukce byla přestavba rodinného domu na vícegenerační dům (3 byty) se vstupy do bytů v jednotlivých podlažích. Základní myšlenka návrhu spočívala v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy "prorůstají" dovnitř i ven v každém podlaží domu, včetně střechy.

Studie stavebních úprav rodinného domu předpokládala odstranění stávajícího dvouramenného schodiště v jižní části dispozice. Nové ocelové dvouramenné schodiště zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií. Další výraznou úpravou bylo rozšíření zádveří. Zde vznikl prostor pro samostatný vstup do bytu v přízemí a nástup na nové domovní schodiště, které je hlavním komunikačním prvkem v domě. V patře byly vybourány všechny příčky vyjma mezi ložnicemi. Výsledkem je otevřený obytný prostor zahrnující kuchyni s ostrůvkovou linkou, jídelní kout a obývací pokoj, neboli salónek. Dominantním prvkem v otevřeném prostoru je vyzděný víceúčelový blok, vymezující koupelnu s původní litinovou oválnou vanou, kuchyni, spíž a prostor pro lednici. Součástí konceptu interiéru je vestavěný nábytek v podobě knihovny, šatní skříně a policové stěny v salónku. Společenské, jídelní, kuchyňské a hygienické funkční plochy bytu jsou na jedné ose, podtržené vizuálním kontaktem. Stávající dva pokoje zůstávají nezměněny a lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. V podkroví je dispozice obdobná dispozici v patře. Půdní byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro jako úložný či obytný prostor přístupný po žebříkovém schodišti z obývacího pokoje. Podlaha je na původní úrovní, pouze v kuchyni a na toaletě je vyvýšená nad vazné trámy a vytváří tzv. "pódia".

Vodorovné a svislé konstrukce přistavěných částí jsou navrženy z dřevostavby, v exteriéru obložené modřínovými latěmi v šikmém směru a v interiéru smrkovými palubkami ve svislém směru. Povrch koupelny v patře je z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními vápenocementovými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy tak podtrhují koncept přiznání původních a nových částí. Z důvodu navození dojmu otevřeného bytového prostoru v patře není příčka do hygienického zázemí vyzděna až ke stropu. Centrální prostor tak působí otevřeněji a vzdušněji. V uličním štítu střešního vikýře bylo umístěné kruhové okno s nerezovou balotinovanou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města a v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.

Zdroj: autorská zpráva architektonického atelieru
Fotografie: archiv architektonického atelieru


























NOVÉ ZPRÁVY

Galerie Jaroslava Frágnera v Praze Aktuálně: červen - září 2018 Open air arena Betlémské náměstí 2018

Zdeněk Lukeš Vadnoucí krása v betonu

Nábytek Jespen
Moderní nábytek světových výrobců získáte nyní se slevou až 70%!

Přidejte reklamu či zprávu ZDARMA


ONLINE KNIHOVNA


Architect 5/2018 Aktuální číslo časopisu Amerického institutu architektů představuje novinky architektury v USA.
čtěte online

Canadian Architect 5/2018 Aktuální číslo měsíčníku seznamujícího s novinkami v kanadské architektuře.
čtěte online

Další novinky v knihovně



NÁVŠTĚVNOST

Dnes: 844
Za měsíc: 27995


Návštěv dnes: 1355595


Jakékoli případné dotazy Vám rádi kdykoli zodpovíme na našem tel.čísle 399 499 089 nebo mailem.
Těšíme se na Vaše podněty a připomínky.
Pro pravidelné informace o novinkách si objednejte náš newsletter.
Copyright: Archindex 2008-2017