Průvodce moderní architekturou - Česká Republika









Architekt
3+1 architekti


Zahájení stavby
2012

Dokončení stavby
2014



Rodinný dům Košťálov
Košťálov, Košťálov, Česká republika | mapa


Dům v Košťálově je tvarově i dispozičně jednoduchý. Je to víc úkryt než vyhlídka, nebo výloha – tedy hmotné zdi a otvory na nutných a (snad) správných místech. Příroda je venku, všude kolem. Přízemí domu, nese po obou delších stranách vikýři nepravidelně zalamované okraje střechy. Ta může volně odkazovat na zubatou siluetu Košťálova, případně Hazmburku – dvou na pozemek „dohlížejících“ dominant. Horizontalita vztahuje dům k obci, vertikála okenních otvorů pak k vrchu Košťál a dál. Kámen na obvodový plášť domu z nedaleké bourané stodoly je fyzicky konkrétním projevem kontinuity místa.

Obec Jenčice, pod kterou dříve samostatný Košťálov patří, leží na jihovýchodním úpatí čedičové kupy Košťál. Zástavba obce šplhá podél obecní komunikace

víc než jeden kilometr severozápadně směrem ke zřícenině hradu Košťálov na vrcholu kupy (zhruba 500 m.n.m). „Rozhled s vrchu, zvláště v době jarních květů ovocného stromoví jest nezapomenutelný“ - píše se v rubrice Historie obce na jejích internetových stránkách. Stavebníkova parcela na severním konci obce je spojem a zároveň hranicí mezi zástavbou a volnou krajinou. Velikost, tvar, materialita i barevnost domu a také umístění, orientace a částečné zapuštění do svahu navazuje na charakteristickou zástavbu obce.

Stavebníkův záměr byl přímý a jasný – postavit si v rodné vsi jednoduchý, solidní a v místě pokud možno samozřejmý dům obklopený malým ohospodářstvím. Architekti se stavebníkem chtěli navázat na generace anonymních stavitelů, kteří tu dřív pracovali přirozeně a s jistotou, s kamenem (převážně opuka a čedič) i s cihlou a postavili tady spoustu jednoduše krásných domů a hospodářských stavení.

Dispozičně dům navazuje na tradiční trojdělení venkovských domů. Vstupuje se do něj ze dvora, od jihu. Vzhledem k současným nárokům na užívání a provoz v domě dochází k částečné proměně náplně a proporcí jednotlivých dílů dispozice. Denní obytná místnost je v části své půdorysné plochy otevřena do podkrovního prostoru. Předpokládáme, že vertikalita a různé typy a intenzity denního světla, dodají společenskému prostoru jistou svátečnost. Zároveň tím v podkrovním dětském pokoji vznikají (ještě za pomoci komínu, který prostorem prochází) zákoutí s proměnlivou intenzitou osvětlení – od jasných míst až po tmavé kouty. Architekti tu mysleli na dobrodružství a atmosféru starých půd. Dvůr před domem přecházející plynule v sad je vymezen dřevěným hospodářským stavením (skladování, dílna, sušárna, venkovní kuchyně...). V jižní části pozemku bylo ve spolupráci se stavebníkem v průběhu stavby nalezeno vhodné místo pro jednoduchý zakopaný sklep (ovoce, víno) a seník. V severozápadní části zahrady se pak uvažuje o malém ovčínu.

Zdroj: autorská zpráva architektonického atelieru
Fotografie: archiv architektonického atelieru


























NOVÉ ZPRÁVY

Galerie Jaroslava Frágnera v Praze Aktuálně: červen - září 2017 Landscape festival Plzen 2017

Zdeněk Lukeš Pocta mužům, kteří snili

Nábytek Jespen
Moderní nábytek světových výrobců získáte nyní se slevou až 70%!

Přidejte reklamu či zprávu ZDARMA


ONLINE KNIHOVNA


Architect 5/2016 Aktuální číslo časopisu Amerického institutu architektů představuje novinky architektury v USA.
čtěte online

Canadian Architect 5/2017 Aktuální číslo měsíčníku seznamujícího s novinkami v kanadské architektuře.
čtěte online

Další novinky v knihovně



NÁVŠTĚVNOST

Dnes: 1250
Za měsíc: 28401


Návštěv dnes: 948782


Jakékoli případné dotazy Vám rádi kdykoli zodpovíme na našem tel.čísle 399 499 089 nebo mailem.
Těšíme se na Vaše podněty a připomínky.
Pro pravidelné informace o novinkách si objednejte náš newsletter.
Copyright: Archindex 2008-2017